Hemodializa
Hemodializa reprezinta modalitatea de substitutie a functiei renale, efectuata cu ajutorul aparatului de hemodializa.
Atunci cand sunteti diagnosticat cu boala cronica de rinichi în stadiul final, a sosit momentul pentru o interventie care sa va asigure supravietuirea, si anume suplinirea functiei rinichiului; aceasta se va face prin programul de tratament prin hemodializa, dializa peritoneala sau transplant renal. In centrul de dializa GRAL Medical - DIALIFORT facem hemodializa.
Hemodializa este procesul prin care sangele pacientului este epurat de toxinele uremice, surplusul de apa, sare si potasiu la trecerea printr-un dispozitiv numit dializor, cunoscut si ca RINICHI ARTIFICIAL. Astfel, sangele pacientului este preluat din sistemul circulator propriu prin intermediul unui abord vascular special pentru hemodializa, apoi este trecut printr-un sistem circulator extracorporeal (care include si dializorul) operat cu ajutorul aparatului de hemodializa; astfel este curatat de toxine la nivelul dializorului si apoi se întoarce în sistemul circulator al pacientului. Acest proces se desfasoara ciclic, repetitiv, pe tot parcursul sedintei de dializa. Aceasta procedura complexa se desfasoara în conditii sterile, cu materiale de unica folosinta, si cu o monitorizare continua a functiilor vitale ale pacientului, a abordului vascular si a parametrilor tehnici ai aparatului de dializa- supravegherea este continuu realizata de catre personalul medical al sectiei.
Personalul centrului de hemodializa GRAL Medical - DIALIFORT are supraspecializarea necesara pentru aceasta procedura foarte complexa si, de asemenea, o experienta deosebit de vasta, de peste 400 000 de sedinte de hemodializa in Dialifort.
Abordul vascular pentru hemodializa este necesar sa indeplineasca anumite conditii pentru ca procesul de dializa sa poata fi realizat si sa fie eficient. Sunt mai multe tipuri de abord vascular - poate fi cu vase native/natural sau artificial.
- Abordul vascular natural se numeste fistula arterio-venoasa si este efectuata din vasele de sange ale pacientului printr-o interventie chirurgicala minim invaziva de chirurgie vasculara. Dupa o perioada de vindecare si dezvoltare, de minim 6 saptamani, vasul de sange este pregatit pentru hemodializa.
- Abordul vascular artificial este un dispozitiv medical care se numeste cateter venos central pentru hemodializa; acesta se implanteaza într-o vena mare a corpului (vena jugulara, vena femurala) de catre medicul specialist de chirurgie vasculara sau ATI.
- In anumite conditii speciale se recurge la un abord vascular numit Graft - o proteza vasculara - care este implantata prin chirurgie vasculara
Un numar de pacienti, stabilit prin contractele cu CNAS, va putea beneficia de o procedura superioara hemodializei, ca beneficii clinice pe termen mediu-lung, numita hemodiafiltrare online. Protocoalele interne ale centrului ne permit sa identificam candidatii cei mai indicati pentru a realiza acest gen de procedura.
Detalii aici:
- Toti pacientii centrului sunt periodic monitorizati ca stare de hidratare prin evaluare prin bioimpedanta. Astfel, unul din parametrii deosebit de importanti pentru o stare de bine si protectie cardiovasculara a pacientilor nostri este asigurata cu ajutorul acestui serviciu.
- In locatia centrului de hemodializa putem face anumite analize de urgenta, ceea ce ne confera avantajul interventiei in timp real si prompt pentru a corecta diversi parametri de dializa sau diverse analize excesiv dereglate cu care pacientii se pot prezenta la sedinta de hemodializa. In felul acesta hipopotasemia sau hiperpotasemia, ca exemple de incidente fata de care este necesar sa fim foarte vigilenti, pot fi imediat identificate. Tratamentul este rapid ajustat de fiecare data.
- Masinile de hemodializa sunt de ultima generatie, si flota noastra de masini este continuu up-gradata, pentru un proces de hemodializa performant si individualizat.
- Sisteme de monitorizare intradialitica ca Blood Volum Monitor sau Hemomaster ne permit ajustarea foarte individualizata a planului de tratament al fiecarui pacient
- Respectarea acestor indicatii de catre pacient este esentiala pentru o eficienta cat mai buna a hemodializei.
- Este necesara si sustinerea din partea familiei sau apartinatorilor pentru completarea si supravegherea tratamentului medicamentos al celorlalate afectiuni cronice, la domiciliu, asigurarea si supravegherea dietei, îngrijirea abordului vascular, asigurarea prezentei unui însotitor atunci cand starea pacientului o impune sau la recomandarea medicului.
- Programul standard de hemodializa este de 3 sedinte saptamanale, efectuate în zile alternative, fiecare a minim 4 ore. În functie de anumiti parametri individuali ai pacientului si analizele de laborator periodic efectuate, programul pacientului va fi individualizat de catre medic.
- Pacientul este preluat de la domiciliu prin sistemul de transport propriu al centrului de dializa, este adus la centru pentru efectuarea sedintei de dializa si apoi, la finalizarea acesteia, este dus la domiciliu.
- Rinichiul uman are si alte functii suplimentare pe langa cel de epurare a organismului de toxine eliminate in mod normal pe cale urinara. Din acest motiv, in aceata etapa de insuficienta renala, este necesar si folosim tratamentele special dedicate pentru a mentine nivelul hemoglobinei sau sanatatea oaselor si controlul metabolismului calciului si fosforului: de exemplu tratamentul anemiei cu fier si eritropoetina, si tratamentul tulburarilor de metabolism osos cu vitamina D si Paricalcitol. Toate aceste tratamente complementare, ca si tratamentul prin hemodializa sunt incluse într-un PROGRAM NATIONAL DE SANATATE si sunt gratuite.
Daca sunt în tranzit în Bucuresti unde pot efectua sedintele de dializa?
Pacientul permanent al oricarui centru de dializa din tara poate efectua sedintele de dializa în centrul nostru în conditiile transferului temporar pe durata întregii sederi a acestuia în Bucuresti, dar fara a depasi 6 saptamani.
Voi putea pleca în vacanta în Romania sau în strainatate odata inceput tratamentul de substitutie prin hemodializa?
Pacientul dializat al centrului nostru poate efectua sedintele de dializa pe perioada vacantei în centrele de dializa aflate în proximitatea locatiei de vacanta aleasa, în conditiile unei programari prealabile si cu acordul centrului care va primi pacientul. Pentru sedintele de dializa de vacanta efectuate în Romania costul acestora este decontat de CNAS pentru persoanele asigurate. Pentru sedintele de dializa efectuate în strainatate costul sau decontarea acestora depinde de conditiile impuse de tara de destinatie.
Programul sedintelor de dializa este fix?
Programul de functionare al centrului de dializa este fix, dar poate suferi modificari în situatii de urgenta sau exceptionale. Pacientii sunt repartizati pe ture, pe zile si într-un interval orar prestabilit, dar în situatia în care pacientul nu poate veni la sedinta de dializa planificata, din motive neprevazute sau în conditiile unor evenimente planificate, aceasta se va reprograma cu acordul si la indicatia medicului.
Odata început programul de dializa îmi pot continua activitatea profesionala ?
Da. Tratamentul prin hemodializa nu reprezinta o contraindicatie absoluta pentru activitatea profesionala, dar cu conditia respectarii programului de dializa, restrangerea activitatii fizice (ca durata si tip de munca) si evitarea expunerii la noxe în contextul afectiunii bolii cronice de rinichi în program de dializa si a afectiunilor medicale asociate. Dreptul la munca al pacientul dializat este stabilit de comisiile de expertiza de specialitate.
Ce fac daca am o urgenta medicala în intervalul dintre doua sedinte de dializa?
Pentru orice urgenta medicala aparuta în intervalul interdialitic pacientul solicita serviciul de ambulanta 112 sau se adreseaza unei camere de garda la spital, si, în masura în care se poate, informeaza si centrul de dializa de situatia sa.
Ce se întampla în situatia în care voi fi internat în spital pentru o alta afectiune?
Pe perioada spitalizarii pentru afectiuni medicale sau chirurgicale sedintele de dializa se pot efectua la indicatia medicului curant din spital, fie în centrul nostru – daca starea pacientului o permite, fie într- un spital de urgenta cu sectie de hemodializa.
Pot schimba centrul de dializa?
Da. Pacientul aflat în program de hemodializa îsi poate schimba centrul unde efectueaza sedintele de dializa, alegerea centrului fiind o decizie personala.
- Conform legislatiei in vigoare, initierea tratamentului de substitutie a functiei renale se face in spitalele de stat. Ulterior fiecare pacient poate opta si alege centrul de dializa la care sa continue sedintele hemodializa. Medicul curant din spital ne va solicita acceptarea transferului dumneavoastra in centrul nostru de dializa.