Litotritie
Litotritia extracorporeala este o procedura prin care, folosind unde de soc sunt fragmentati calculii (pietrele) la nivelul rinichiului. Procedura se efectueaza in regim ambulator (fara internare In spital). Dupa procedura pacientul urmand a elimina, in urmatoarea perioada, fragmente litiazice de mici dimensiuni (2-3mm).
Litotritia extracorporeala este o metoda moderna de tratament care se adreseaza tuturor pacientilor, indiferent de varsta.
Indicatiile litotritiei includ calculi cu dimensiuni cuprinse Intre 5 mm si 2 cm, cu localizare la nivelul sistemului pielocaliceal sau maxim in primii cativa centimetri subjonctional.
Exista calculi formati din materiale diferite (urati, oxalati, fosfati, cistina) care au duritati diferite si care se fragmenteaza mai usor sau mai dificil. Exista si calculi care nu se pot fragmenta la SWL – asa numitii calculi SWL rezistenti si pentru care singura metoda de tratament este cea chirurgicala. Localizarea calculilor la nivel renal este de asemenea un factor predictor al succesului metodei, calculii situati in calicele superioare sau bazinet avand o rata de succes mai mare decat cei pozitionati in partea inferioara a rinichiului.
Descriere procedura de litotritie
Litotritia este o metoda neinvaziva de tratament care consta in pozitionarea pacientului In decubit lateral, fixarea unui element de generare a undelor de soc in regiunea lombara a pacientului. Sub monitorizare ecografica continua, dupa centrarea perfecta a calculului se activeaza generatorul de unde de soc. Avantajul monitorizarii si a centrarii ecografice a calcullui consta in lipsa iradierii pacientului si a personalului medical, nefiind necesare elemente speciale de protectie impotriva radiatiilor ionizante care sunt folosite de alte tipuri de aparate.
Mai multe detalii despre simptome si tratament, aici.
- Litotritia este o metoda neinvaziva, simpla si eficienta de tratament a litiazei
- Litotritia este un tratament nedureros, fara interventie chirurgicala
- Nu este necesara utilizarea vreunui tip de anestezie
- Tratamentul se realizeaza rapid, in ambulatoriu
- Tehnologie moderna si eficienta
- Decontare CNAS
- ESWL-ul este o interventie simpla, repetabila si fara urmari negative asupra functiei renale daca sunt respectate protocoalele internationale.
- Se pot efectua mai multe sedinte de ESWL, pana la fragmentare completa si eliminarea in totalitate a calculilor
Pregatirea pacientului pentru Litotritia extracorporeala
Cu toate ca litotritia extracorporeala (SWL) este o metoda de tratament care se aplica in ambulator, protocolul de efectuare a acesteia impune efectuarea unui set de analize similar celor necesare oricarei interventii chirurgicale, alaturi de analize specifice.
Astfel sunt indicate urmatoarele analize: Hemoleucograma, Uree serica, Creatinina serica, Probe de coagulare, Sumar de urina, Urocultura, Radiologic: radiografie renala simpla, urografie intravenoasa sau tomografie computerizata.
Desi in cele mai multe cazuri o radiografie renala este suficienta exista situatii in care se impune efectuarea unei investigatii cu substanta de contrast (urografie sau CT).
Pacientii trebuie sa cunoasca aceste elemente minime pentru litotritia extracorporeala, si de asemenea sa stie ca in unele cazuri calculii foarte duri se pot fragmenta in bucati mari care pornind spre vezica urinara pot determina aparitia de dureri cu intensitate variabila (de la o mica jena pana la colica renala). Sigur ca urmare a sedintei de litotritie, pacientii vor primi un tratament acasa alaturi de sfaturi igieno-dietetice, dar eliminarea fragmentelor depinde numai de ei.
Pietrele la rinichi de dimensiuni mai mari de 2-3 cm necesită intervenția chirurgicală. Această intervenție se realizează în Centrul de Chirurgie.
Pentru detalii și programări ne puteți contacta la 021.323.00.00.
Histeroscopia este o procedură medicală minim invazivă prin care medicul examinează interiorul uterului folosind un instrument subțire, numit histeroscop, dotat cu o cameră video. Este utilizată pentru diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni ginecologice, cum ar fi polipii uterini, fibroamele sau sângerările anormale.
Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala. Melatonina este derivata din serotonina (“hormonul fericirii”), iar la randul ei serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential.
Pentru obținerea sau preschimbarea permisului auto, fișa medicală este un document esențial. Aceasta atestă că îndeplinești toate condițiile medicale necesare pentru a conduce în siguranță. La GRAL Medical, procesul este simplu și rapid.