Mamografie
Mamografia este o investigatie radiologica de examinare a sanilor, care are rolul de a depista inca din stadii incipiente, diferite forme de cancer de san. Ea consta dintr-o serie de 4 radiografii efectuate cu un aparat numit mamograf, care evidentiaza structuri de tesuturi moi ale glandelor mamare si ale axilei.
Mamografia este indicata in screeningul periodic al fiecarei femei cu varsta peste 40 ani, chiar daca nu exista simptomatologii (dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri din mamelon). Daca exista antecedente de cancer mamar in familie, se recomanda realizarea unei mamografii si inainte de aceasta varsta.
O mamografie cu rezultat pozitiv nu indica neaparat un cancer. Apare necesitatea unor investigatii complementare, cum sunt RMN-ul, testele de sange, biopsia tesutului mamar si inca o mamografie. Depistat si tratat la timp, chiar si in caz de cancer, sansele de supravietuire sunt excelente.
Impreuna cu autoexaminarea sanilor, ecografia si controalele regulate la medic, mamografia este investigatia care iti poate salva viata prin diagnosticarea precoce a cancerului de san.
- Cea mai eficienta si rapida metoda de depistare a unor focare de microcalcificari de tip malign
- Depisteaza eventualii noduli aparuti cu multi ani inainte de a putea fi simtiti la palpare
- Mamografia are o rata de esec in depistarea precoce a cancerului de san foarte mica, de 5-10%
- Examinare noninvaziva si foarte putin dureroasa (se exercita o presiune usoara asupra sanului)
Pregatire pacient pentru Mamografie:
- In ziua efectuarii mamografiei se recomanda evitarea folosirii in zona sanilor si a axilei a deodorantelor, pudrelor, lotiunilor sau cremelor pentru corp, cat si a parfumurilor. Acestea pot distorsiona imaginile obtinute pe mamografie
- Pacienta trebuie sa aiba recomandare scrisa de la medic de familie/specialist sau bilet de trimitere
- Pacienta ar trebui sa aduca eventuale mamografii anterioare (si ecografii mamare), daca exista, pentru ca medicul sa compare vechile cu noile mamografii
- Fara bijuterii sau alte obiecte metalice in zona gatului
- Sunt contraindicate femeilor insarcinate sau celor care alapteaza
- Pentru efectuarea mamografiei este obligatoriu ca pacientul sa aiba recomandare scrisa de la medicul de familie sau de la un medic de specialitate
- Mamografiile pot fi decontate ( in limita fondurilor disponibile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate la momentul solicitarii)