Radioterapia
Radioterapia este specialitatea medicala care foloseste tratamentul cu radiatii ionizante in tratarea diferitelor afectiuni, mai ales cancer, dar poate fi folosita si in tratarea altor afectiuni, necanceroase. Mare parte din pacientii cu cancer au indicatie de radioterapie, aceasta fiind considerata, dupa chirurgie, tratamentul cel mai eficient in cancer, insa raspunsul terapeutic este diferit de la pacient la pacient.
Clinica noastra ofera, pe langa servicii de radioterapie conventionala, terapii IMRT si VMAT conformationale si serviciul de radioterapie stereotactica, care este o radioterapie mai precisa
Atat stereotaxia, cat si radioterapia conventionala sunt tehnici valoroase si din ce in ce mai aplicate in tratamentul cancerului.
IMRT (radioterapia modulata imagistic)
Radioterapia Modulata Imagistic este un tratament avansat de radioterapie, care permite dozei de iradiere sa se conformeze mai precis cu forma tridimensionala a tumorii prin schimbarea/modularea fasciculului de radiatie in mai multe fascicule mai mici. Acest lucru permite ca o doza mai mare de radiatie sa fie administrata tumorii, in timp ce se protejeaza tesut sanatos din jur.
IMRT poate fi utilizat atunci cand o tumora se afla intr-o zona dificil de tratat. De exemplu, daca o tumora este infasurata sau mansoneaza un organ normal sau un vas important de sange, IMRT poate modela radiatia in asa fel incat sa fie protejat cat mai mult tesutul sanatos. Acesta este motivul pentru care IMRT este adesea utilizat in tratarea cancerelor capului si gatului, unde trebuie evitate multe zone critice. IMRT este acum cea mai frecvent utilizata modalitate de radiatie.
VMAT (terapia cu arc modulat volumetric )
Terapia VMAT este similara cu IMRT, cu exceptia faptului ca, in VMAT, aparatul se roteste cu 360° in jurul pacientului. Pe masura ce se deplaseaza in jurul fiecarei parti a pacientului, elibereaza radiatia crescand numarul de unghiuri si scade doza de radiatie in tesutul sanatos.
Terapia VMAT aduce un plus in tratamentul tumorilor in miscare sau aflate in organe care se misca in timpul tratamentului.
Stereotaxia
Exista doua tipuri de stereotaxie: Radiochirurgia stereotactica (SRS) si Radioterapia stereotactica corporala ( SRT sau SBRT ).
Informatii despre stereotaxie gasiti aici
- Radioterapia externa este administrata cu ajutorul unui aparat de ultima generatie numit accelerator linear.
- In centrele Oncofort sunt unele dintre cele mai performante echipamente de radioterapie din lume
- Tipurile aparate disponibile sunt:
- acceleratorul linear Elekta
- acceleratorul de particule Versa HD
- Ofera avantaje semnificative pentru pacient
- Distribuie mult mai eficient doza de radiatie in tumora
- Permit iradierea unui volum tumoral mult mai mare
- Timpul de tratament este micsorat la cateva minute datorita tehnicii moderne VMAT, ce permite tratamentul continuu prin modularea intensitatii odata cu cresterea vitezei de rotatie a aparatului
- Pot fi tratate tumori localizate profund in zonele organelor de risc
- Este o radioterapie inalt conformationala, de inalta calitate, adaptata formei tumorale
- Reducerea timpului de tratament creste confortul pacientilor si precizia iradierii
- Un alt avantaj foarte important este administrarea unor doze mari, ceea ce creste sansele de control tumoral
- Iradierea tesuturilor normale fiind mult redusa, scade riscul de reactii acute si cornice
Pregatirea pacientului pentru Radioterapie
- Dosarul medical al pacientului va fi analizat in comisia de Tumor Board, unde o echipa formata din medici oncologi, chirurgi, radioterapeuti si alti medici specialisti va stabili planul personalizat de tratament.
- Dosarul medical al pacientului va trebui sa contina toate investigatiile si analizele efectuate. Inaintea CT-ului de simulare, pacientului ii mai pot fi recomandate investigatii si analize suplimentare.
- Pacientul va efectua un CT plan sau CT de simulare, pe baza caruia medicul radioterapeut va realiza planul personalizat de tratament
- In functie de fiecare diagnostic si de zona care trebuie tratata, pacientul va primi detalii legate de pasii pe care ii are de urmat in pregatirea preterapeutica
Histeroscopia este o procedură medicală minim invazivă prin care medicul examinează interiorul uterului folosind un instrument subțire, numit histeroscop, dotat cu o cameră video. Este utilizată pentru diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni ginecologice, cum ar fi polipii uterini, fibroamele sau sângerările anormale.
Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala. Melatonina este derivata din serotonina (“hormonul fericirii”), iar la randul ei serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential.
Pentru obținerea sau preschimbarea permisului auto, fișa medicală este un document esențial. Aceasta atestă că îndeplinești toate condițiile medicale necesare pentru a conduce în siguranță. La GRAL Medical, procesul este simplu și rapid.