Risc Genetic
Daca mai multe dintre rudele tale au avut cancer, tu si copii tai va puteti confrunta cu un risc crescut de a face aceeasi boala. Cunoasterea istoricuui medical al familiei tale poate fi de un real folos si poate face diferenta in prevenirea cancerului.
A. Testele Genetice
INTRE 5% SI 10% dintre cancere sunt ereditare, ceea ce inseamna ca modificari (sau mutatii ) in anumite gene sunt transmise urmasilor. Persoanele care mostenesc una dinte aceste gene modificate va avea un risc crescut de a dezvolta cancerul la un moment dat in viata sa. Consultul genetic te poate ajuta sa intelegi acest risc.
Consultul genetic nu este necesar pentru toata lumea. In cele mai multe cazuri, persoanele care au nevoie de consult genetic se incadreaza in una din urmatoarele doua grupe:
Grupul unu include persoanele fara cancer dar, datorita altor afectiuni sau istoricului medical familial, care au un risc crescut de a dezvolta boala. Aceasta include urmatoarele persoane:
• Doi sau mai multi membri ai familiei cu acelasi tip de cancer. De exemplu mama si o sora cu cancer de san sau tata si fiica cu cancere colorectal.
• Acelasi tip de cancer la mai multe generatii ale familiei.
• Evreii Ashkenazi (Europa centrala si de est) cu istoric familial de cancere de san sau ovar.
• Polipozele sau polipozele multiple ale stomacului sau intestinelor.
Grupul doi include personele care au primit un diagnostic de cancer si vrea sa afle daca este gentic. Totusi,nu orice persoana cu cancere are nevoie de consult genetic. In schimb este recomandat pacientilor care au:
• Dezvoltat cancer la o varsta mai timpurie decat cea obisnuita pentru acea boala.
• Fost diagnosticati cu doua sau maimute canceere separate.
• Dezvoltat un tip rar de cancer, asa cum este cancerul de glanda mamara la barbat sau cancerul medular tiroidian.
• Istoricul familial de acelasi tip sau tip inrudit de cancer.
Daca te incadezi in una dintre cele doua grupuri, a face un consult genetic este o idee foarte buna.
Consultul Genetic
Primul pas este in a intelege riscul genetic de cancere. Acest lucru va fi stabilit intr-o consultatie genetica. Vor fi parcurse mai multe etape in cadrul acestui consult.
Istoricul medical personal si familial - medicul genetician va stabili arborele familial centrat pe boli in general, dar si pe cancer, pentru mai multe generatii. Pe baza acestor informatii, medicul genetician va stabili testele de care are nevoie fiecare pacient si ii va recomanda pasii urmatori
C. Sindroamele canceroase ereditare
Desi nu am identificat cauze genetice pentru toate tipurile de cancer, cunoastem mai multe modificari ale genelor, sau mutatii, care pot fi transmise de la parinti la copii, crescand riscul persoanei de a dezvolta boala. Aceste modificari sunt cunoscute ca sindroame canceroase ereditare.
Sindromul ereditar al cancerului de san si de ovar
Sindromul Cowden
Sindromul Lynch (Sindromul cancerului colorectal non-polipozic ereditar)
Sindroamele leucemice si hematologice maligne ereditare
Polipoza familiala adenomatoasa (PFA)
PFA atenuata este o forma mai blanda de PFA si este asociata cu un risc crescut de cancer de colon dar cu un numar mai mic de polipi in colon. Sindromul Gardner este asociata cu numarul tipic de polipi ca in PFA, dar si de osteoame (tumori benigne ale oaselor) si tumori de partimoi (numite tumori desmoide). PFA este asociat cu mutatia genei APC. In plus exista si alte diferite gene, recent descries, asociate cu predispozitia la polipoza.
Sindromul Li-Fraumeni
• Sarcoame de tesuturi moi ( tumori in grasime,muschi, nervi, articulatii, vase de sange, oase sau profund in piele)
• Cancer de san
• Leukemia
• Cancerul pulmonary
• Tumori cerebrale
• Cancere ale glandelor suprarenale
Boala Von Hippel-Lindau
Neoplaziile endocrine multiple
In prezent, sunt doua sindroame NEM distincte: NEM1 (tipic caracterizat de tumori al glandelor pituitara, paratiroide si pancreasului) si NEM2 (tipic caracterizat de prezenta cancerului medular tiroidian).