Scintigrafie
Scintigrafia este o investigatie de medicina nucleara care se bazeaza pe administrarea intravenoasa de medicamente radioactive care sunt preluate de organul care urmeaza sa fie analizat.
La ce se foloseste Scintigrafia?
Scintigrafia este utilizata pentru a studia diferite organe sau parti ale corpului (oase, rinichi, tiroida, paratiroida, san, etc.). Scintigrafia ne da informatii referitoare la modul in care organul a fost afectat in urma bolii, partial sau in intregime, astfel incat este utilizata in studiul si cercetarea tumorilor.
Cum are loc Scintigrafia?
Un medicament radiofarmaceutic este introdus intravenos pacientului. Scintigrafia este o examinare nedureroasa. Dupa timpul de fixare al radiofarmaceuticului (diferit in functie de organ si boala) pacientul este pozitionat in aparatul Gamma-Camera care detecteaza semnalul emis de radiatia din organele examinate.
In cadrul centrului de Medicina Nucleara, scintigrafia osoasa, tiroidiana, paratiroidiana si renala sunt decontate CNAS!
Scintigrafia osoasa
Scintigrafia osoasa din cadrul centrului de medicina nucleara este decontata CNAS. Aceasta este un examen de medicina nucleara care, prin injectarea intravenoasa a unui radiofarmaceutic purtator de izotopi radioactivi, permite identificarea prezentei unei leziuni osoase care determina o acumulare a trasorului clar vizibila in imaginea corespunzatoare. Prin urmare, examenul scintigrafic face posibila diagnosticarea bolilor osoase de natura beningna sau maligna. Foarte des scanarea osoasa este utilizata pentru a identifica metastazele din schelet deoarece este posibila explorarea intregului corp (tehnica “whole body”) si obtinerea unei imagini a tuturor segmentelor osoase. Tehnica este sigura, cantitatea de radiofarmaceutic injectat nu provoaca o iradiere deosebit de mare si nu sunt descrise efecte secundare.
Scintigrafia osoasa este o examinare imagistica non invaziva, care se face la 2-3 ore dupa injectarea intravenoasa a radiotrasorului (99mTc-HDP).
Tipuri de examinari scintigrafice osoase:
- Scintigrafia osoasa cu vizualizarea intregului schelet (whole body) – imagini bidimensionale ale intregului corp
- Scintigrafia osoasa in sistem tomografic (SPECT) – imagini tridimensionale ale unor arii osoase lezate pentru o mai buna caracterizare spatiala a acestora
Beneficiile efectuarii scintigrafiei osoase:
- Depisteaza eficient anomaliile sau leziunile osului
- Se poate vizualiza tot sistemul osos
- Identifica afectiuni oncologice, si nu numai, chiar din stadii incipite
- Este o investigatie neinvaziva si nu produce reactii adverse
- Se primeste rezultatul in 24 ore
Scintigrafia tiroidiana
Scintigrafia tiroidiana din cadrul centrului de medicina nucleara este decontata CNAS. Aceasta este o tehnica imagistica care ofera informatii despre functia tiroidiana atat morfologic cat si functional. Este utila in diagnosticarea bolii Basedow-Graves, in cazurile de tiroidita subacuta, in urmarirea tumorilor tiroidiene dupa operatie si in evaluarea nodulilor tiroidieni.
Scintigrafia tiroidiana se va realiza dupa 15 minute de la administrarea intravenoasa a izotopului ( 99mTc).
Beneficiile efectuarii scintigrafiei tiroidiene:
- Depiseaza modificarile patologice ale glandei tiroide
- Evalueaza structura tesutului tiroidian
- Depisteaza natura nodulilor tioroidieni (“rece”, “cald”, “fierbinte”)
- Este o investigatie neinvaziva si nu produce reactii adverse
- Se primeste rezultatul in 24 ore
Scintigrafia paratiroidiana
Scintigrafia paratiroidiana din cadrul centrului de medicina nucleara este decontata CNAS. Aceasta este un examen care va permite vizualizarea atat a glandrei tiroide, cat si a glandelor paratiroide, oferind atat informatii functionale cat si anatomice despre aceste glande. Examinarea este nedureroasa si practic lipsita de orice efect secundar.
La ce se foloseste?
Aceasta examinare permite identificarea prezentei adenoamelor sau hiperplaziei glandelor paratiroide, in prezenta hiperparatiroidismului sau ale altor patologii specifice hipoparatiroidismului.
Scintigrafia paratiroidiana are loc in doua sau trei etape: prima scanare se va face dupa 10-15 min de la injectarea intravenoasa, iar cea de-a doua scanare se face dupa 2 ore. Daca medicul de medicina nucleara considera necesar se va mai face inca o scanare dupa 3 ore de la injectarea radiotrasorului ( 99mTc SestaMIBI).
Beneficiile efectuarii scintigrafiei paratiroidiene:
-
Ofera informatii importante pentru medicul endocrinolog sau chirurg
-
Completeaza rezultatele ecografiei, ale computerului tomograf si ale explorarilor de laborator
-
Este o investigatie neinvaziva si nu produce reactii adverse
-
Se primeste rezultatul in 24 ore
Scintigrafia renala
Scintigrafia renala din cadrul centrului de medicina nucleara este decontata CNAS. Este o procedură imagistica neinvaziva prin care se obtin imagini ale rinichilor, in urma administrarii unui radiofarmaceutic cu fixare/captare renala (99mTc DTPA), pentru caracterizarea morfologica si functionala a parenchimului renal.
Indicatiile principale pentru scintigrafia renala sunt:
- diagnosticul si monitorizarea dilatatiilor cailor de excretie urinare, hidronefrozelor si megaureterelor, al sindromului de jonctiune si ale uropatiilor obstructive;
- diagnosticul unei stenoze de artere renale si al diagnosticului de HTA renovasculara;
- bilant si monitorizare postoperatorie in transplant renal.
Scintigrafia renala dureaza aproximativ 20-30 min, injectarea intravenoasa a radiotrasorului realizandu-se pe masa de investigatie.
Beneficiile efectuarii scintigrafiei renale:
- Poate fi efectuata si pacientilor cu alergii multiple, pentru care nu se poate realiza CT cu substanta de contrast
- Completeaza rezultatele ecografiei, ale computerului tomograf si ale analizelor de laborator
- Este o investigatie neinvaziva si nu produce reactii adverse
- Se primeste rezultatul in 24 ore
Limfoscintigrafia
Limfoscintigrafia se utilizeaza pentru detectia ganglionilor santinela la pacientii cu melanom malign. Ganglionul limfatic santinela este primul ganglion limfatic regional ce dreneaza limfa din tumora primara.
Limfoscintigrafia se efectueaza prin injectarea intradermica peritumorala sau adiacenta cicatricii postexcizionale, a agentului coloidal ( 99mTc NanoScan). Se injecteaza cantitati mici de radiotrasor in cateva puncte peritumoral/pericicatrial, la distanta de aproximativ 0.5 cm de acesta.
Limfoscintigrafia trebuie realizata intr-un interval de maxim 6 ore preoperatie.
Procedura nu poate fi utilizata in cazul in care tumorile sunt mai mari de 5 cm cu invazie in musculatura, dupa reconstructie mamara sau implant, in cazul in care in momentul diagnosticului ganglionii axilari sunt palpabili sau exista dovada imagistica a invaziei ganglionilor axilari.
Beneficiile efectuarii limfoscintigrafiei:
- Diagnosticarea cu acuratete a ganglionului santinela
- Informatiile oferite chirurgului in urma investigatiei sunt esentiale pentru abordarea oncologica corecta
- Este o investigatie neinvaziva si nu produce reactii adverse
- Se primeste rezultatul in aceeasi zi
Aparatura folosita in Laboratorul de Medicina Nucleara este de ultima generatie: Siemens Symbia Evo Excel. Este un sistem de imagistica SPECT cu detector cu unghi variabil, cu gantry deschis, conceput pentru a maximiza confortul pacientului si achizitia rapida de date.
-
Symbia Evo Excel ofera, cu ajutorul detectoarelor digitale, o calitate superioara a imaginilor achizitionate in timpul investigatiei.
-
Informatii clinice precise, fiabile, esentiale pentru a sprijini luarea deciziei medicului
-
Sistemul SPECT Symbia Evo Excel ofera cel mai mare colimator
-
Imbunatatirea confortului si a satisfactiei pacientilor claustrofobi, lungimea tunelului este mai scurta decat la alte aparate
-
Sistemul SPECT este capabil sa scaneze fiecare pacient indiferent de starea lui
-
Paturile pentru pacienti suporta pana la 227 kg
-
Pat regleabil, in pozitia cea mai joasa a patului ofera acces usor pacientilor cu mobilitate limitata
-
Identifica cu precizie si eficienta, inca din stadii incipiente, afectiuni grave, cum sunt cele oncologice, endocrinologice sau urologice
-
Este singura investigatie imagistica ce poate cuprinde si vizualiza tot organismul, din cap pana in picioare, in cazul scintigrafiei osoase (whole-body)
-
Furnizeaza informatii complexe necesare medicului pentru stabilirea corecta a diagnosticului
-
Completeaza rezultatele ecografiei, ale computerului tomograf si ale analizelor de laborator
-
Rezultat rapid, primit de catre pacient in 24 de ore
-
Examinare nedureroasa si noninvaziva
Pregatirea pacientului pentru Scintigrafie:
Scintigrafia osoasa:
Nu este necesara nici o pregatire in prealabil. Este permis sa consumati alimente si lichide si sa va administrati medicatia uzuala inainte de efectuarea scintigrafiei osoase.
La prezentarea in clinica trebuie sa aveti dosarul medical complet (investigatii imagistice facute anterior-CT, RMN, scintigrafii osoase), biletul de trimitere semnat si parafat de medicul specialist si cartea de identitate.
Scintigrafia tiroidiana:
Este interzis consumul de alimente cu 4 ore inainte de efectuarea scintigrafiei tiroidiene. Este permis doar cosumul de lichide (apa, ceai). Trebuie sa respectati instructiunile oferite de personalul medical in momentul efectuarii programarii referitor la medicatia pe care o aveti pentru glanda tiroida, deoarece captarea radiofarmaceuticului poate fi afectata de anumite medicamente.
La prezentarea in clinica trebuie sa aveti dosarul medical complet (ecografie tiroidiana, analize medicale, buletin histopatologic-daca este cazul, investigatii imagistice facute anterior - CT, RMN), biletul de trimitere semnat si parafat de medicul specialist si cartea de identitate.
Scintigrafia paratiroidiana:
Este interzis consumul de alimente cu 4 ore inainte de efectuarea scintigrafiei paratiroidiene. Este permis doar cosumul de lichide (apa, ceai). Trebuie sa respectati instructiunile oferite de personalul medical in momentul efectuarii programarii referitor la medicatia pe care o aveti pentru glanda tiroida, deoarece captarea radiofarmaceuticului poate fi afectata de anumite medicamente.
La prezentarea in clinica trebuie sa aveti dosarul medical complet (ecografie tiroidiana, analize medicale, buletin histopatologic-daca este cazul, investigatii imagistice facute anterior - CT, RMN), biletul de trimitere semnat si parafat de medicul specialist si cartea de identitate.
Scintigrafia renala:
Este interzis consumul de alimente cu 3-4 ore inainte de efectuarea scintigrafiei renale. Este permis doar cosumul de lichide (apa, ceai) si sa va administrati medicatia uzuala inainte de efectuarea scintigrafiei renale.
La prezentarea in clinica trebuie sa aveti dosarul medical complet (examinari renale efectuate - ecografii, urografii, analize medicale, investigatii imagistice facute anterior-CT, RMN, acte medicale realizate pentru patologia dumneavoastra), biletul de trimitere semnat si parafat de medicul specialist si cartea de identitate.
Linfoscintigrafia:
Nu este necesara nici o pregatire in prealabil. Este permis sa consumati alimente si lichide si sa va administrati medicatia uzuala inainte de efectuarea limfoscintigrafiei, doar daca medicul chirurg nu va indica altfel.
La prezentarea in clinica trebuie sa aveti dosarul medical complet (analize medicale, investigatii imagistice facute anterior - CT, RMN, acte medicale realizate pentru patologia dumneavoastra), biletul de trimitere semnat si parafat de medicul specialist si cartea de identitate.
- Scintigrafia NU este recomandata femeilor insarcinate!
- Pacientul trebuie sa respecte recomandarile primite de personalul medical: Se evita apropierea si contactul cu femeile insarcinate si copii sub 14 ani! Se evita locurile aglomerate, alte investigatii sau consultatii in ziua efectuarii scintigrafiei!
- Nu se efectueaza scintigrafii minorilor