Se definesc două tipuri de stereotaxie:
  • SRS este de obicei limitata la leziuni cerebrale, este un fel de SRT extrem, deoarece intreaga doza este administrata intr-o singura fractie. Este folosita pentru tratarea anomaliilor din creier si coloana vertebrala, precum: tumori maligne, epilepsia, nevralgia trigemenului si malformatiile arterio-venoase.
  • Radiochirurgia este limitata de necesitatea imobilizarii precise a tumorii, cum ar fi cadrul pentru cap, si de dimensiunile tumorale foarte mici. Creierul nu se misca si nu are probleme de miscare pe care le pot avea alte localizari tumorale (cum ar fi plamanii), iar craniul serveste ca reper stabil pentru localizarea tumorii. Craniul este fixat printr-un cadru, folosind suruburi mici pentru a fi pozitionat corect si a putea permite livrarea precisa a radiatiei intr-o singura sedinta de tratament.
  • Cadrul, in acest caz, serveste ca reper pentru localizarea tumorii. De asemenea, datorita dozelor foarte mari de iradiere, cu aceasta metoda nu pot fi tratate decat tumori de mici dimensiuni, de maxim 5 cm.
  • SRT sau SBRT corporala implica livrarea precisa a radiatiei in 2-5 fractii si poate fi utilizata in mai multe zone ale corpului: creier, os, plamani, prostata, ficat. Si in acest caz, imobilizarea (mentinerea nemiscata a zonei care primeste radiatia) este esentiala pentru directionarea exacta si pentru consistenta in fiecare sedinta de tratament.
  • SBRT poate fi utilizata pentru a trata tumori din plamani, fara a fi nevoie sa se faca o deschidere chirurgicala invaziva prin piele. Aceasta procedura poate fi utilizata pentru persoane care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale clasice cu incizie, din cauza varstei, a bolilor pulmonare sau de inima, sau a altor comorbiditati.
  • SBRT este o tehnica moderna, si a demonstrat rezultate dramatic mai bune decat RT conventionala. In timp ce ratele de succes pe 2 ani pentru tratamentul conventional variaza de la 30 la 40%, ratele de succes pentru SBRT variaza de la 80 la 90 %, comparabile cu cele ale operatiei de rezectie, dar cu mult mai putine riscuri.