Cancerul anal, de la factori de risc la tratament personalizat
Doresc sa aflu mai multe detalii
Factori de risc ce conduc la aparitia cancerului anal
Cancerul anal este puternic asociat cu infectia cu papilomavirusul uman HPV, care reprezinta agentul cauzal la 80-85% dintre pacienti. Alti factori de risc importanti includ: virusul imunodeficientei umane HIV, imunosupresia la primitorii de transplant, bolile autoimune, deprivarea sociala, fumatul (care poate avea rol important in modularea/persistenta infectiei cu HPV si astfel influenteaza rezultatele tratamentului), sexul anal sau numarul mare de parteneri sexuali de-a lungul vietii, care creste riscul de infectie persistenta cu HPV la femei si barbati, ceea ce duce in final la malignitate.
Diagnosticarea cancerului anal
Pacientii prezinta frecvent sangerare, iar diagnosticul este intarziat adesea deoarece hemoragia este atribuita de multe ori prezentei hemoroizilor.
Obiceiurile alimentare si prezenta hemoroizilor nu par sa determine o predispozitie pentru aceasta patologie. De asemenea, se pot asocia oricare dintre urmatoarele simptome: ulceratie care nu se vindeca, masa tumorala, durere, hemoragie, prurit, secretie, incontinenta pentru materiile fecale sau chiar fistula.
Confirmarea histopatologica este obligatorie, deoarece, pe langa tipul scuamos, exista si alte variante disponibile ce includ adenocarcinomul, melanomul, tumorile stromale gastrointestinale sau limfoamele.
Prelavarea tesutului pentru examenul histopatologic se va face printr-o biopsie, proba de tesut va fi analizata in Laboratorul de Anatomie Patologica GRAL Medical.
Evaluarea clinica include tuseu rectal, examinarea vaginala, proctoscopia, RMN-ul abdomino-pelvin, CT-ul de torace, analizele de sange complete, iar optional, testarea HIV. Investigatiile pentru diagnosticare se realizeaza in Centrele GRAL Medical.
Stadializarea clinica TNM se bazeaza pe evaluarea exacta a dimensiunii tumorii (stadiul T), a implicarii ganglionilor limfatici regionali (N) si a diseminarii metastatice (M).
Tratamentul cancerului anal
Tratamentul standard este reprezentat de efectuarea chimioterapiei combinata cu radioterapia,eficacitatea lui fiind sustinuta de studii clinice multiple. La Spitalul OncoFort tratamentele oncologice sunt decontate prin Casa Nationala de Asigurari.
Se recomanda evaluarea raspunsului la tratament la 6 saptamani, iar cei cu raspuns complet, trebuie sa fie evaluati la fiecare 3-6 luni, pe o perioada de 2 ani si la 6-12 luni pana la 5 ani, prin examen clinic, inclusiv tuseu rectal si palparea ganglionilor limfatici inghinali. Se recomanda si efectuarea RMN la 6 luni in primii 3 ani.
Citeste aici povestea unui pacient tratat de cancer rectal la Spitalul OncoFort.
Cum prevenim aparitia cancerului anal
Pentru a preveni aparitia bolii, in prezent se recomanda vaccinarea fetelor impotriva tulpinilor oncogene ale HPV in scopul prevenirii cancerului de col uterin. “O raportare recenta a indicat ca pana la 80% dintre cancerele anale pot fi evitate prin administrarea profilactica a vaccinului HPV tetravalent (impotriva tipurilor HPV 6, 11, 16, 18). Insa vaccinarea nu are nici un rol in cazul in care boala este deja prezenta.” (¹) Indicat este ca boala sa fie descoperita in stadii incipiente, inainte de agravarea simptomelor. Screeningul trebuie realizat periodic! Persoanele cu antecedente in familie ar trebui sa aiba in vedere realizarea unui screening anual. Medicul este cel care va recomanda investigatiile necesare screeningului in functie de antecedentele personale ale fiecaruia.
Ce facem daca avem diagnosticul de cancer anal
Calitatea vietii pe termen lung are un rol foarte important pentru pacientii cu cancer anal. Trebuie intreprinse eforturi pentru a gestiona corect efectele imediate, dar si pe cele tardive ale tratamentului, cum ar fi probleme legate de viata sexuala sau incontinenta fecala.
Pacientii cu cancer anal trebuie sa fie gestionati, de la momentul stabilirii diagnosticului, pe parcursul tratamentului initial si al supravegherii ulterioare, de o echipa multidisciplinara cu experienta specializata.
Echipa multidisciplinara a Spitalului OncoFort are rezultate foarte bune in tratarea cu succes a diferitelor tipuri de cancer. Un beneficiu pentru pacient este faptul ca serviciile si investigatiile medicale de diagnostic, tratament si monitorizare, pot fi realizate in acelasi loc. Tratamentul personalizat prescris de echipa multidisciplinara este un plus pe care pacientul il are in Spitalul OncoFort.
Pentru programari la Dr. Roxana Chiritoiu, Medic Specialist Oncologie, puteti suna la 021 323 0000. Pentru consultatii oncologice online va puteti programa aici: https://www.oncofort.ro/articole/consultatii-oncologice-online-simplu-cu-un-click
Bibliografie
(1)Palefsky JM, Giuliano AR, Goldstone S et al. HPV vaccine against anal HPV infection and anal intraepitelial neoplasia. N Engl J Med 2011; 365: 1576-1585