Care sunt cauzele bolilor digestive
Doresc sa aflu mai multe detalii
Dr. Paul Bosonea, Specialist Gastroenterolog, ne raspunde intrebarilor de mai jos si ne ajuta sa intelegem de ce apar problemele digestive. Are si cateva sfaturi pentru dumneavoastra.
Cauzele ce provoacă boli ale sistemului digestiv
1. Mecanismul genetic. In sezonul cald, arsura stomacala este mai accentuata, deoarece acizii produsi de peretii stomacului cresc, in special acidul clorhidric. Acest lucru este legat de o stare primitiva deoarece in timpul iernii, posibilitatea de a gasi hrana a fost mai dificila si, prin urmare, organismul a redus secretia de acizi gastrici care ar deteriora peretii stomacului, nefiind angrenat in digestie. Cu timpul, acest mecanism de adaptare sezoniera din istoria dezvoltarii omului, a fost introdus in codul nostru genetic. Procesul de inflamatie de la nivelul mucoasei stomacului poate duce la afectiuni cronice precum gastrita. Gastrita este una dintre cele mai comune boli digestive cronice. Afla mai multe aici.
2. Mecanismul hormonal. Disponibilitatea crescuta de lumina activeaza formarea hormonului numit cortizol. Productia crescuta limiteaza peristaltismul intestinal, adica miscarile involuntare ale stomacului si mucoasei intestinale, care promoveaza digestia. Cortizolul predispune si la anxietate si schimbari de dispozitie, care uneori duc la lipsa poftei de mancare si dispepsie (indigestie).
3. Stilul de viata si dieta. Aici ar trebui mentionate schimbarea alimentatiei, in principal consumul crescut de cruditati, care cresc aciditatea gastrica dar si efectul obiceiurilor proaste din iarna, cum ar fi un stil de viata mai sedentar, o dieta mai saraca in verdeturi si mai bogata in grasimi, prea mult aport de cafea si tutun. Toti acestia sunt factori care pot irita mucoasa stomacului, ceea ce il face mai sensibil la acizii gastrici. In literatura clasica se considera ca simptomatologia ulcerului gastroduodenal fluctueaza in functie de anotimpuri. Se acutizeaza primavara si toamna, pe durate de circa sase saptamani, lucru ce ar coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase din punct de vedere anatomic. Practic in ziua de astazi, globalizarea face ca obiceiurile alimentare sa devina uniforme peste an.
Cum ne ferim de afectiuni digestive?
Pentru a va proteja de boli digestive, este recomandat sa evitati abuzurile de orice fel!
Se recomanda mai intai sa reduceti consumul de grasimi animale, cum ar fi untul, ouale, produsele lactate si carnea grasa. Apoi, evitati carnatii, mancarurile elaborate, mancarurile picante, prajiturile, deserturile pe baza de crema si preparatele pregatite, bogate in sare si conservanti. Fiti atenti la ciocolata, menta, cafea, bauturi spirtoase, rosii si, in unele cazuri, fructe citrice, precum lamai si portocale.
Sunt preferate cerealele, precum orezul si pastele din grau integral (ale caror fibre ajuta la digestie), asezonate cu ulei si legume (trebuie ferit de rosii care sunt acide). Legumele cele mai usor digerabile sunt cele gatite. Evitati cruditatile! Preferati carnea alba si pestele cu legume. Fructele trebuiesc consumate crude, dar daca provoaca probleme de aciditate, pot fi gatite (coapte, compoturi etc).
De asemenea, este bine sa faceti activitati fizice. Aproximativ o jumatate de ora pe zi de mers rapid, mers cu bicicleta sau alergare ajuta la digestie, deoarece are un efect pozitiv asupra peristaltismului intestinal, scade tensiunea si consuma caloriile ingerate.
Daca apar probleme legate de tubul digestiv, este indicat sa consultati un medic gastroenterolog cat mai curand. Nu asteptati ca simptomele sa se agraveze, complicatiile pot duce la neplaceri si la tratamente indelungate. Doar medicul gastroenterolog este in masura sa identifice corect cauza si sa va ofere tratamentul corespunzator pentru a va elibera de simptomele suparatoare.
Programarile la Dr. Paul Bosonea, Specialist Gastroenterolog in Clinica de Diagnostic GRAL, se pot face direct la Call Center 021 323 0000, sau pe site, aici.
Pentru consultatii online, fara deplasare la clinica, programarile se pot face in Clinica GRAL Online.
#afectiuni digestive #sistem digestiv #afectiuni ale sistemului digestiv #aparat digestiv #tulburari digestive #probleme digestive #tract digestiv #probleme cu digestia #probleme gastrointestinale